A mindennapi élet egyik lapvető sarokköve a rendszeres és körültekintő étkezés. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk, ezért érdemes erre komolyan odafigyelni. Ha szeretjük a finom húsokat, de kipróbálnánk köretnek valami újat, akkor mindenképpen megéri tarhonyát készíteni. Az elmúlt években a jól ismert alapanyag, kicsit visszább szorult, de valójában egy kiváló komponensről van szó, amit megéri bevinni a konyhába. Nagyon sokféle módon lehet ízesíteni és többféle egyéb alapanyaggal vegyíthetjük.
Voltaképpen egy tészta, amit gyúrást követően egy speciális szitán törnek át. Tarhonyát készíteni fogyasztásra már egy másik kérdés. Nem mindegy ugyanis, hogy magát az alapot teremtsük meg, az előbb említett módon, vagy azt hozzuk fogyasztható állapotba. Amikor már készen van az alap, akkor következhet a megfőzése, sütése. Az eredetileg nagyon kemény kis szemcséket puhává kell varázsolni valamilyen módon.
Ehhez érdemes egy nagyon egyszerű módszert használni, ami mindig beválik. Tarhonyát készíteni tehát első lépésben úgy kell, hogy forró olajban megpirítjuk, majd vizet öntünk hozzá, amiben puhára főzzük. Ez így egyszerűnek hangzik, de az arányokkal lehetnek bajok, ha nincs kellő tapasztalatunk. Éppen ezért tarhonyát készíteni érdemes csészében kimérve. Vegyünk egy 2,5 decis csészét amit megtöltünk kétszer tarhonyával, majd pedig ezen mennyiséghez mérjük a vizet 1:2 arányban. A hozzáadott 4 csésze vízben pedig remekül megpuhul a tészta és felveszi az összes nedvességet. Lehet tehát tarhonyát készíteni ennyire egyszerűen, csak tudni kell a módját.